Reizen

Gids voor de veiligste en gevaarlijkste Caribische eilanden

Het Caribisch gebied heeft in zijn tijd een aantal spraakmakende incidenten gezien, waardoor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reisadviezen op een groot aantal van zijn eilanden heeft aangepakt. Hoge werkloosheidscijfers, een gebrek aan economische ontwikkeling en drugshandel hebben delen van deze regio vatbaar gemaakt voor criminaliteit, geweld en bendeactiviteit. Toch blijft de tropische regio over het algemeen veilig om te bezoeken.

Hoewel het aantal moorden op een paar Caribische eilanden hoog is, zijn de meeste lager dan in de Verenigde Staten (17.284 per 100.000 mensen, volgens gegevens van 2017 van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)). De misdaadwaarschuwingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken – die rekening houden met het aantal misdaden en moorden dat aan wetshandhavingsinstanties per 100.000 inwoners wordt gemeld – zijn een vrij betrouwbare indicatie van welke eilanden te bezoeken en welke te vermijden.

Montserrat

Montserrat heeft de bijnaam Emerald Isle of the Caribbean, zowel vanwege het terrein als vanwege het erfgoed van de inwoners. Dit Britse grondgebied op de Benedenwindse Eilanden wordt beschouwd als een van de veiligste bestemmingen in het Caribisch gebied, met als grootste bedreiging de actieve Soufrière Hills-vulkaan en orkanen die tussen juni en november rollen.

St. Barts

St. Barts, een afkorting van Saint Barthélemy, is sinds 2007 een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Dit exclusieve eiland is alleen toegankelijk per jacht, propellervliegtuig of veerboot en staat bekend als een feestbestemming voor de rijken en beroemdheden. Afgezien van de incidentele diefstal, die een zorg is voor elke door toeristen populaire regio, heeft St. Barts niet veel misdaad.

Britse Maagdeneilanden

De Britse Maagdeneilanden (BVI) bestaan ​​uit Tortola (het grootste en meest bewoonde eiland), Virgin Gorda, Anegada, Jost Van Dyke en meer dan 50 kleinere eilanden en cays. Het aantal moorden werd voor het laatst geregistreerd door de Mortality Database van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2006: twee per 100.000. De Britse regering stelt dat “hoewel de meeste bezoeken aan de BVI probleemloos zijn, er zich ernstige incidenten voordoen, waaronder gewapende overvallen.” Toeristen wordt geadviseerd om normale voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals niet alleen lopen, waardevolle bezittingen dragen of iets onbeheerd achterlaten op het strand.

Kaaiman Eilanden

De Kaaimaneilanden is een ander Brits overzees gebied dat algemeen bekend staat als een toevluchtsoord voor de rijken. Het handhaaft relatief strenge wapenwetten, waardoor het bijzonder veilig is voor reizigers. Houd je deuren en ramen op slot, adviseert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en maak je meer zorgen over de orkanen die deze regio in de zomer bedreigen.

Bonaire

Bonaire – dat samen met Aruba en Curaçao de ABC-eilanden vormt – is een bijzondere gemeente in Nederland. In tegenstelling tot de meeste Caribische eilanden, bevindt het zich buiten de orkaansteeg, waardoor het in verschillende opzichten veilig is. Afgezien van één incident waarbij in 2017 binnen 24 uur twee mensen zijn vermoord, kent Bonaire niet veel zware criminaliteit.

Antigua en Barbuda

Antigua en Barbuda, bijgenaamd het land van 365 stranden, is een soevereine staat in Amerika en het Britse Gemenebest. Volgens het Crime and Safety Report voor Barbados 2020, dat Antigua en Barbuda bestrijkt, had deze regio 12 gerapporteerde moorden en twee ontvoeringen per 100.000 inwoners. Het stond ook het laagst van alle Barbados-landen in aanrandingen, schietpartijen en woninginbraken.

Leave a Response