Wonen

Tips voor gekleurde gordijnen in verschillende woonruimtes

Bij de keuze van de kleuren voor gordijnen, jaloezieën en andere raambekleding moet je  rekening houden met waar je de raamdecoratie voor gaat gebruiken in het huis: Voor kantoren zijn vooral stimulerende tinten die de concentratie bevorderen, zoals geel en oranje, geschikt. Als de studeerkamer op het noorden of noordoosten is gericht, kunnen lichte kleuren worden gebruikt om een harmonieuze werksfeer te creëren zonder dat de ruimte zijn helderheid verliest. In kamers op het zuiden is het goed om zonwerende gordijnen te gebruiken. Deze worden gekozen omdat deze meer licht absorbeert en de temperatuur in evenwicht brengen. Hierdoor kan je ook op zonnige dagen gebruik maken je ruimte.

De kleuren van raambekleding in de huiskamer

In de woonkamer willen we ontspannen. Daarom is het gebruik van passende en balancerende kleuren in het blauwe en groene spectrum en in het roze een goede keuze voor raambekleding in de woonkamer. Met transparante raambekleding of gordijnen wordt het kleureffect nog versterkt als er licht op het raam valt.

Een volledig overzicht van de keuze van de kleuren in het raamontwerp vind je hier:

  • Woon- en eetkamer: warme, lichtere kleuren zoals beige, rood, oranje, geel, groen. Klassiek wit wordt ook vaak gebruikt. De raambekleding kan transparant of ondoorzichtig zijn.
  • Slaapkamer: Kies voor wit en blauw en andere koude kleuren. Verduistering is belangrijk voor raambekleding in de slaapkamer.
  • Kinderkamer: Wit (vaak met een motief erop gedrukt), blauw, andere delicate kleuren. Ook hier is  verduistering van belang.
  • Keuken: Warme, sterkere kleuren zoals rood, bruin, oranje, geel, transparant of ondoorzichtig
  • Studeerkamer: Delicate kleuren zoals geel, groen en oranje. Kies voor ondoorzichtig tot donker, afhankelijk van de richting (geschikt voor computerwerkplekken)

Raambekleding op maat moet worden afgestemd op de rest van het meubilair en de gegeven structuren van de kamer. Accessoires zoals kussens, tafelkleden en ander woningtextiel kunnen in verwante kleuren die in de kleurencirkel aan elkaar grenzen, op elkaar worden afgestemd om een bijzonder harmonieus ruimtelijk effect te bereiken. Of je kunt kiezen voor een complementair contrast om een bijzonder levendig kleureffect te bereiken. Aangezien het menselijk oog is ontworpen om de complementaire kleur aan te vullen, kunnen zelfs sterke contrasten als rood en groen als aangenaam en stimulerend worden ervaren.

Houten vloeren of bakstenen muren in een ruimte zijn ook structuren die kunnen worden overwogen bij de keuze van een kleur voor de raambekleding. Hier is een luchtige raambekleding geschikt als interessant materiaal – en textuurcontrast. Ook de hoogte van de ruimte is een belangrijke factor: bij hoge oude gebouwen kunnen klassieke gordijnen bijzonder luchtig en licht overkomen.

Leave a Response